novosti

Lidija Stevanović ljubitelj životinja o problemu napuštenih pasa u Banja Luci

Generalni problemi pasa lutalica u gradu na Vrbasu. Razmisljam citavo vreme sta da napisem. I ne ide mi. Jer ako krenem da pisem o onome za sta se borim poslednje tri godine, shvatim da i ovo sto radim nije resenje. Pojavi se drugi problem. Birokratije i hoce li neko razumeti to sto se radi. Sterilisanje i vracanje na ulicu. Krivicno je delo. Pa se opet pojavi drugi problem, sterilises sve gradske pse, dodje lik sa sela ili prigradskog naselja kome je sterilizacija smrtni greh, ali mu je cool ostaviti 5 malih stenaca tek okocenih u samom centru gradu, ne bi li neka lokalna budala koja je posvetila svoj zivot tim malim neduznim bicima, da se izbori da ih uzdigne. A pritom, dok se uzdignu i dodju u period udomljavanja im treba minimum 500 maraka, od smestaja, do hrane, do vakcina, do puta u novi dom…..i sve tako u krug.A pritom, zapostavi sve ostale kuje koje bi eventualno ostale skotne u tom periodu i dobiju novih 20 legala. I novih stotinjak stenaca i sve tako u krug, sto je jednostavno rupa bez dna.
Pa onda tako razmisljajuci, dodjem do zakljucka, da mi svi gresimo i bacamo pare uzalud.
Najveci i glavni problem je u sustini drzava i sistem. I da bi trebalo od njih krenuti.
Jednostavno, voljom nas, koji radimo sve ovo, ali ostali ljudi koji imaju sluha za nase cetveronozne drugare, trebali bi uraditi nesto po pitanju menjanja zakona.
Obavezne sterilizacije, od grada do sela, izuzev odgajacnica, pa nekad cak i ona, obavezno cipovanje, pa makar i nepostojao jedinstveni registar, svaka ambulanta je u kontaktu sa onom drugom i imaju podatke, uvodjenje ANIMAL POLICE, pa makar se sastojali od obicne komunalne policije, koja po mom iskustvu do sada nije nikad kaznila neodgovorne vlasnike, samo odgovorne, kad bi radili svoj posao, itekako bi napunila budzet i opravdala svoje postojanje, jer neodgovornih vlasnika je u mnogo vecem broju od onih odgovornih.
I tako sve nesto razmisljam sta bi i kako bi, ali znam da ce ostati sve samo slovo na FB, jer je vecina imuna na molbe i resavanje postojecih problema. Iako smo u vecem broju onih koji imaju ljubimce nego oni koji ih nemaju. I znam kad bi se svi slozili da bi mogli nesto da napravimo, ne nesto. Mnogo toga bi mogli da napravimo.
Koliko bi vas na primer bilo spremno doci na neki stanak u park za pse ukoliko bi pokrenuli neku akciju da menjamo zakon? Cisto pitam….
Zelim vam ugodan pocetak radne sedmice…..

Autor: Lidija Stevanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)