novosti

Sazrevanje psa!

U prvim danima svog života, štene još uvek ne može da čuje i vidi, ali njegov njuh je već potpuno razvijen. U prve tri nedelje majčino mleko će mu pružiti sve što mu je potrebno za život. Počevši od treće nedelje čula malih pasa se bude. Njegove oči i slušni kanali se otvaraju tako da po prvi put može da komunicira. Otprilike 21. dana će napraviti prve pokušaje da prohoda i zalaje. U četvrtoj nedelji započinje važna faza razvoja jer su čula potpuno razvijena tako da može da pažljivo posmatra svoju okolinu. Njuška sve u svom okruženju. Mali psi su vrlo radoznali i energični. U ovoj životnoj fazi njegova sposobnost za učenje je najveća.

Između 8. i 12. nedelje štene je u fazi socijalizacije. Najbolje vreme za odvajanje od majke je 10. nedelja. Razvoj do 16.nedelje stručnjaci nazivaju “fazom hijerarhije” jer pas traži „vođu čopora“. Kada na vreme i kvalitetno odgajate psa i pravilnom socijalizacijom moguće je sprečiti nastanak mnogih problema od kojih u današnje vreme pati veliki broj pasa, a uz njih i njihovi vlasnici.

Odgajanje je prilagođavanje psa na život i saradnju s čovekom i prihvatanje vlasnika kao vođe svog novog ́ ́čopora ́ ́.
Faza puberteta je obično prilično kratka i traje otprilike između mesec dana i šest nedelja. Počinje oko šestog meseca i može se manifestovati na dosta različitih načina: pas je često nespretan i nepristojan i neće da uči. Mužjak je prerastao pubertet kada prvi put podigne nogu dok mokri, a ženka kada uđe u fazu teranja. Ne treba pariti ženku kada je prvi put u teranju jer njeni organi još nisu dovoljno razvijeni.

Tokom sazrevanja psa, prehrana psa je izuzetno važna. Posebno je značajno da pas uvek ima dovoljnu količinu vode koja je presudna u njegovoj dnevnoj ishrani. U suprotnom, ukoliko pas ne uzima dovoljnu količinu vode, može se desiti ozbiljno pogoršanje zdravlja, s obzirom da je voda odgovorna za uravnoteženu telesnu temperaturu kao i za protok većine hranljivih materija kroz organizam.

U toku odrastanja, a i kasnije, proteini su odgovorni za obnavljanje tkiva i jačanje imuniteta. Oni se nalaze u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, žitaricama itd.

Takođe, ugljeni hidrati su pogodni kao dodatni izvor energije za psa i oni se nalaze u brojnim zrnastim biljkama i drugimkorenastom povrću. Pored ove dve osnovne komponente, ishrana psa treba da sadrži i odgovarajuće vitamine i minerale koji se koriste za jačanje kostiju, kao i za poboljšavanje vitalnih procesa unutar organizma koji su odgovorni za zdravimunitet i pravilan rad žlezda. Ljudi često misle da pas može da svari bilo kakvu hranu, uključujući i onu koju za sebepripremaju. Ovakve pretpostavke su uzrok mnogih oboljenja kod pasa, jer je njima potrebna specifičana količina određenih supstanci kako bi se njihova telesna težina i spremnost doveli u optimalno stanje, a tipična ljudska ishrana je krajnje neadekvatna u tom smislu. Uvek konsultujte svoga veterinara koji će vam dati najbolji savet.

Pratite naš rad na youtube kanalu MOJ PAS. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)