novosti

DRESURA PSA-PRVE NAREDBE

DRESURA PSA-PRVE NAREDBE

Obično se postavlja pitanje kada se pas može obučavati. Udruženje za zaštitu životinja Moj Pas vam daje odgovor: odmah čim dođe u svoju novu porodicu. Ispravan odnos je da se štenetu odmah jasno stave do znanja pravila ponašanja. Prvo što pas mora naučiti je šta sme, a šta ne sme. Tu dolazimo do prve naredbe koju će štene naučiti, a to je naredba  NE koja označava zabranu. Zabrana NE izriče se kratko ali oštrim tonom i moramo ponoviti postupak sve dok štene odustane od onoga što je hteo da uradi. Jedini ispravni način kažnjavanja je da ukoliko ne izvrši naredbu, hvatamo štene za gornji deo vrata sa dva prsta I malo ga protresemo, jer je to štenetu potpuno prirodan način I razumljiv.
Posebno bi trebalo obratiti pažnju da se štene treba kazniti neposredno pre nego što je nešto učinio, a ne u trenutku dok to čini, npr. uzimanje hrane sa ulice, vršenje nužde u kući, grickanje povodca I sl.

Nakon izvršene naredbe potrebno je štene nagraditi I to obično nekom poslasticom koja je ukusnija od uobičajene hrane. Ovo je nužno zbog toga da pas poveže naredbu sa nagradom, tako da mu to ujedno bude motiv zbog kojeg će izvršavati naredbe, a pas će biti veseo kada izvršava naredbe. Još jedan oblik nagrade može biti i igra, koju će pas dobijati nakon dobro odrađenog treninga.

Igra psu predstavlja važan deo života. Potrebno je psu nabaviti igračku koja će psu predstavljati plen I koja mu neće biti stalno dostupna, već onda kada vi odlučite da se igrate sa njim. Od igrački najbolje se pokazala loptica stavljena u čarapu jer najbolje simulira kretanje plena. Sa psom se igramo tako da igračku vučemo po podu što će zainteresovati psa pa će krenuti u lov za lopticom. Nakon što je zagrize pas će početi da vuče lopticu prema sebi. U tom trenutku mi takođe vučemo lopticu prema sebi ali ubrzo je puštamo da je pas odnese (to je za njega ulovljeni plen.) U tom trenutku ne smemo dozvoliti sebi da učinimo grešku i krenemo da hvatamo svog psa, jer će pas bežati od nas, nego ukoliko želimo da nam pas uvek donosi lopticu krećemo se na taj način da uvek trčimo ispred psa, i kada nam pas donese lopticu, izgovaramo naredbu APORT, ponudimo mu ukusni zalogaj u zamenu za igračku, a onda, igračku sklonimo. Važno je  napomenuti da nikada ne smemo psu uzeti lopticu iz usta, ili da mu ne dozvolimo da je on odnese, jer će to izazvati frustraciju kod psa i smanjiće mu se želja za igrom. Važno je da bi se održao veliki motiv za igrom, ne igrati se često sa psom, nego samo nakon dobro odrađenih vežbi i to vrlo kratko (par minuta.)

U ovom prilogu smo želeli istaknuti neke standardne greške kod odgajanja psa i samu tehniku izvođenja ovih vežbi. Vrlo je važna upornost I doslednost. Nikada ne smemo dozvoliti da pas nametne svoju volju, jer time za njega više nismo vođa, jer tada nećemo biti u stanju dobiti od njega ono što želimo. Moramo stalno pratiti ponašanje psa i iz toga zaključivati šta pas želi. Ukoliko tokom hranjenja priđemo štenetu ili psu, a on zareži na nas, on nam govori da ne želi da deli hranu sa nama. Ukoliko se povučemo, on je pobednik. Zbog toga, u tom slučaju, moramo reagovati čvrsto i odlučno, ukoliko zareži, uzećemo mu posudu sa hranom, tada će ostati bez ostatka obroka. Ukoliko ovo napravimo 2-3 puta pas će shvatiti  da režanjem ne čuva hranu nego ostaje bez nje, a ukoliko ne zareži, neće ostati bez hrane. Moramo biti uporni jer samo tada ćemo osetiti saradnju, kao i njegovu sreću, jer u njegovom životu postoji neko koga će on slediti I gde vi postajete njegov uzor. Pas će za svog vođu učiniti sve.

Razmislite o načinu ponašanja prema vašem psu. Nemojte u njemu gledati čoveka, on je pas I odgajajte ga kao psa, a istovremenu mu priuštite život u kom će on biti srećan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)