novosti

Da li ste znali ovo o psima?

Psi razlikuju boje!

Mogu da vide sivu, žutu i plavu boju, ali ne zelenu i crvenu i ostale nijanse dobijene kombinacijom tih boja kao što su ružičasta,narančasta ili ljubičasta.

Inteligentna stvorenja

Američki psiholozi tvrde da je pseća inteligencija na nivou deteta od dve godine. To znači da mogu da razumeju 200 reči i rešavaju jednostavnije matematičke zadatke. Na primer, inteligencijom mogu prevariti vlasnika i dobiti vanrednu poslasticu.

Pseći njuh

Pseći nju razvijeniji je od ljudskog 10 do čak 100 hiljada puta. Zato nije ni čudno što mogu da slede različite tragove i mogu da nanjuše ljudske bolesti poput karcinoma.

Psi osećaju ljubomoru

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” pokazalo je da psi osećaju ljubomoru. U istraživanju su bili uključeni psi podeljeni u dve grupe. Psi iz jedne grupe su za uspešno izveden trik dobili nagradu, dok drugi nisu. Kad su shvatili da za razliku od drugih pasa oni sve rade “besplatno” pokazali su znakove ljubomore.

Postali su uznemirani, češkali se te izbjegavali poglede nagrađenih pasa. Takođe su prestali da brže izvode trikove od pasa koji su za svoj trud nagrađeni.

Otisak njuške

Slično kao što se ljudi mogu identifikovati prema otisku prsta, psi ( ali i mačke) psi se mogu identifikovati po otiscima njuške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)