novosti

UČESTVOVAO U 80 RAZLIČITIH SLUČAJEVA Lol je pas koji pomaže žrtvama zločina FOTO

Petogodišnji crni labrador Lol pomaže žrtvama zločina da se suoče sa svojim napadačem na sudu, ali i da se otvore pred policijom i pomognu u istrazi.

Muškarac sa rukavicama sedi na klupi i čeka da se pojavi sudija. On je u pratnji dvojice policajaca iz obližnjeg zatvora.

Ovo su tipične scene u sudnicama širom Francuske, ali tu postoji jedan zanimljivi detalj.

U međuvremunu, majka i njene dve ćerke stoje blizu svog advokata i razrađuju strategiju pre nego pre nego što izađu pred sud. Izgleda da je u pitanju “gadan razvod“.

Glavni tužilac u ovom delu jugozapadne Francuske luta hodnicima u svojim odeždama sa prelepim, doteranim, ali mišićavim, crnim labradorom na povocu.

Advokati i zaposleni u sudu izlaze iz svojih kancelarija kako bi pomazili petogodišnjeg psa po imenu Lol, piše BBC.

Pre dve godine, Lol je postao prvi pas u Evropi koji pomaže žrtvama zločina, posebno onima koji su pretrpeli nasilje i seksualno zlostavljanje.

On poznaje sud bolje nego bilo koji zaposleni.

Treniran da ostane miran

Ovaj labrador je istreniran da ostane miran pred strancima, uključujući i decu.

On može da se izbori sa tenzijom, glasovnim i emocionalnim situacijama tokom unakrsnih ispitivanja ili momenat kada se žrtva seksualnog zločina nađe licem u lice sa svojim silovateljem.

-Nakon unakrsnog ispitivanja pozvao sam psa u pomoć jer sam verovao da će njegovo prisustvo pomoći žrtvi da se otvori o tome šta se desilo ili tokom svedočenja na sudu, rekao je tužilac Frederik Almendros.

-Pas sedi pored žrtve u sudu i pomaže im da otklone stres, dodaje.

Lol je učestvovao u 80 različitih slučajeva sa žrtvama od tri do 90 godina.

U jednom slučaju stariji par imao je traumu zbog nasilne provale, a pas im je pomogao da objasne policiji šta se dogodilo.

Aleksija Mest vodi lokalni ogranak nacionalne dobrotvorne organizacije pod nazivom “Francuske žrtve“. Oko 600 ljudi godišnje dobije pomoć od nje i njenih kolega, od kojih su mnogi žrtve seksualnog zlostavljanja u porodici.

-Lol je istreniran da stane pored žrtava i taj fizički kontakt im pomaže da se suoče sa izazovima koji ih očekuju na sudu, kaže ona.

Uvođenje “humanosti“ u pravni sistem

Za razliku od sudova u velikim francuskim gradovima u kojima su često krivična dela povezana sa drogom, u ruralnom odeljenju departmana Lot, seksualno zlostavljanje i porodično nasilje čine većinu krivičnih slučajeva.

U početku je Mustafa Isafi, porodični advokat i šef lokalne advokatske komore, morao da ubedi svoje kolege koje nisu imale puno razumevanja da se uključe u projekat suđenja sa psom. Sada, advokati često pozivaju Lola u pomoć kada smatraju da može doći do pomaka u slučaju.

-Verujemo u ovaj program, pas ima specifičnu ulogu, on učestvuje u celom sudskom procesu uvodeći humanost u čitav sistem, rekao je on za BBC.

Ovaj model se pokazao toliko uspešnim u prethodne dve godine da su drugi sudovi širom Francuske “pozajmili“ Lola. Nekoliko sudova sada ima svoje pse.

Trenutno, sudovi u Francuskoj nemaju zvanični status ali to bi moglo uskoro da se promeni.

Lol se proslavio širom Francuske.

On je odveden i u u EP da učestvuje na seminaru o zločinima i za pomoć žrtvama. A kada je predsednik Francuske Emanuel Makron, koji takođe ima crnog labradora, proveo dva dana u Lotu ovog meseca raspitivao se o tome šta Lol jede i kakve je naravi.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)