novosti

Svijet zdravog čopora se zasniva na pravilima i međusobnom poštovanju, a ne na sili.

Šta god mislimo i kakav god odnos imamo sa našim medenjacima, jedno moramo da poštujemo – njuška je svetinja !!
Svijet zdravog čopora se zasniva na pravilima i međusobnom poštovanju, a ne na sili. Jedno od pravila „ono što imam u njušci- moje je“, štiti kujice i manje snažne mužjake. Ako ja to ispustim, onog trena kada ga neko drugi uspije ponovo uzeti u njušku, svaka rasprava se završava.
Dakle, otimati nešto svom kućnom ljubimcu iz njuške, krajnji je oblik grubosti, nepoštovanja i nepotrebno demonstriranje sile, čime značajno narušavate svoj autoritet.


Sa druge strane, osnovni životni zadatak svakog psa je da pronađe hranu za svoj opstanak, bez obzira koliko je ima u svojoj zdjelici kod kuće. Pa kako pomiriti ova pseća mjerila sa našim svjetom.
Ako vježba komande Pusti i vježbe koncentracije na vlasnika ne daju rezultat, pa se sve svede na otvaranje njuške i otimanje sumnjivog komadića, kad god to učinite, ODMAH ali ODMAH, dok je pas još u šoku zbog vaše grubosti, ide iz vaše ruke pripremljen, najslađi i najljepši komadić hrane koju pas obožava, direktno u njegovu njušku. Time od psa tražimo oproštaj za našu grubost jer vođe nisu siledžije. Takođe razmjenjujemo dragocjenosti, tako da pas, uvijek, u konačnici, ima nešto ukusnije.
Tako pas uči da ne mora da bježi od vlasnika kada mu prilazite u šetnji jer mu nećete ništa oteti (bar ne bez naknade), a to je vaša prilika da ponudite nešto extra u zamjenu.
Naravno, i ovo se vježba, tako što sami pripremite i ponavljate, u vidu treninga, situacije u kojima pas uči da je razmjena dragocjenosti super stvar.
Suzana Spasojevic, sertificirani trener kućnih ljubimaca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)