Električna ogrlica izgleda kao standardna ogrlica koja ima malu kutiju s dve metalne elektrode pričvršćene na njega. Ogrlica je dizajnirana da se nosi oko vrata psa tako da elektrode prodiru u krzno psa i pritisnu direktno kožu psa. Kada se aktivira, postoji potencijal od 1500 volti do 4500 volti preko elektroda, što dovodi do bolnog električnog udara. Neke ogrlice mogu čak imati I veće napone. Nažalost, nemoguće je potvrditi napone električnog  udara jer su proizvođači vrlo tajnoviti u pogledu količine napona koje njihovi sistemi primenjuju, a ne smemo zaboraviti da oni to rade samo radi profita. Osim što šokiraju vašeg psa, ove ogrlice mogu izazvati opekotine, što se može primetiti na psima koji nose ove uređaje. Nema sumnje da električne ogrlice prouzrokuju bol I da mora biti dovoljno bolan da bi izazvao promenu u ponašanju.

Ogrlice za trening sa psima na daljinsko upravljanje koriste odašiljač. Pritiskom na dugme na predajniku, može se isporučiti električni udar sa udaljene lokacije. Zvučni signal se može oglasiti pre električnog udara. Fiziološki će telo psa reagovati na isti način kao i ljudsko kada je pod stresom. Stres uzrokuje povećanje hormona kortizola kao i druge biohemijske promene. Povećani nivo kortizola povezan je i sa povećanim agresivnim ponašanjem. Iako takva kazna može privremeno zaustaviti loše ponašanje, često izaziva nove i dodatne probleme.

Naučnici koji provode istraživanje o električnoj ogrlici su dokazali da pas pored bola ima dugotrajne efekte stresa do te mere da je pas nastavio da povezuje svog vlasnika sa strahom i anksioznošću dugo nakon što je primao električne udare. Električni šok često izaziva anksioznost kod psa. Uzrok tog bola je često povezan sa onim na čemu je pas bio usredsređen u vreme kada je došlo do električnog šoka. To može biti I nešto potpuno bezazleno kao što je drugi pas, komšijine mačke, čovek ili dete koje prolazi pored vašeg dvorišta. Ako pas trči prema detetu s namerom prijateljskog pozdrava, a u tom trenutku primi električni udar, vrlo je verovatno da će vaš pas povezati taj bol sa tim detetom, što može usloviti dalju agresivnost prema deci. Čak iako postoji zvučni signal, to može stvoriti još više uznemirenosti i anksioznosti kod psa.

Deljenjem ovog teksta utičete na svest ljudi o upotrebi električnih ogrlica I štetnom psiho-fizičkom dejstvu koje one proizvode kod pasa.

dodaj komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)