novosti

KAKO POMOĆI PSU KOJI JE OTROVAN

U slučajevima trovanja različitim opasnim sustancama terapija se određuje u zavisnosti od toga koja je vrsta otrova izazvala bolest. Da bi se odredio pravilan način lečenja i na vreme saniralo trovanje, neophodno je upoznati se sa njegovim simpomima. Naravno, uvek treba odmah potražiti pomoć veterinara ali ne bi bilo loše da nekle stvari možete da prepoznate i na vreme reagujete.

Sredstva za čišćenje, antifriz, mineralna ulja, otrov za miševe i pacove, razne vrste insekticida samo su neke od opasnih materija sa kojim psi dolaze u dodir i koji negativno utiču na njihovo zdravlje.

Pogledajmo kako svaki od ovih otrova utiče na organizam vaših ljubimaca i kako treba reagovati u situacijama trovanja.

 

1.Sredstva za čišćenja, špiritus, alkohol i sredstva za potpaljivanje vatre

Simptomi: izrazito curenje iz nosa pola sata do sat vremena nakon trovanja, povraćanje i proliv. Sledeća tri sata dolazi do nestabilnosti, aksioznosti, ukočenosti nogu, grčeva sa povremenim trzajem glave na gore i visoke temperature od 41 do 42 stepena.

Reakcija: povraćanje izazvati samo prvih pola sata, posle toga dati aktivni ugalj i dosta vode u malim gutljajima, hitno odvesti psa veterinaru.

Terapiju čine: sredstvo za povraćanje, ispiranje želuca, sredstva za smirenje i spavanje koja dovode do sna, infuzije za podsticanje izlučivanja bubrega, kalcijum protiv grčeva

2.Antifriz

Simptomi: jako curenje iz nosa, nekoliko minuta posle kontakta sa antifrizom dolazi do povraćanja, proliva, umorenosti, tromosti , nestabilnosti i grčeva.

Reakcija: ne izazivati povraćanje, data psu vodu u malim gutljajima i aktivni medicinski ugalj. Da bu se pas u potpunosti oporavio, javite se za savet lekaru.

Terapija podrazumeva: ispiranje želuca,davanje infuzije za održavanje funkcije bubrega i protivotrov koji se daje preko infuzije.

3.Otrov za miševe i pacove

Simptomi: u početku dolazi do povraćnja koje vlasnici pasa često ne primete, posle 2 do 6 sati javljaju se se tromost koju izaziva unutrašnje krvarenje, blede desni, jako krvava mokraća i krvavi izmet.

Reakcija: hitno otići veterinaru. U prvih 30 do 60 minuta izazvati solnim rastvorom povraćanje, posle prvih sat vremena obustaviti nasilno povraćanje i mučninu olakšati davanjem aktivnog medicinskog uglja.

Terapija se sastoji od inekcija vitamina K1 i transfuzije krvi u najgorim slučajevima trovanja.

 

4.Otrovi za tretiranje biljaka (na primer otrov protiv puževa) i razne vrste insekticida

Simptomi: zavisno od količine, uzimanje ovog otrova može u roku od 24 sata dovesti i do smrti psa. U blažim slučajevima, već nakon pola sata do sat dolazi do curenja nosa, povraćanja, proliva, a kasnije i do nestabilnosti, straha, kočenja nogu, grčeva i povišene temperature.

Reakcija: povraćanje izazvati tek nakon konsultacije sa veterinarom , samo u prvih sat vremena koncentrisanim rastvorom soli, do odlaska lekaru dati uobičajene sredstava aktivni medicinski ugalj i dosta tečnosti.

Preporučena terapija za trovanja izazvana otrovima za tretiranje biljaka je sledeća: sredstva za izazivanje povraćanja, i ispiranja želuca, lekovi za smirenje i spavanje, infuzija i kalcijum koji će otkloniti grčeve u udovima.

Terapija koju treba primeniti u situacijama trovanja insekticidima:

Pažljivo treba upotrebljavati sredstva protiv buva, šampone i pudere.Nnakon nanošenja pudera , krzno treba obrisati vlažnom krpom , šampon treba dobro isprati. Pomenute preparate nikad ne ostavljati otvorene u blizini psa, kao ni mokre ogrilice nakon kupanjaj, strogo zabraniti psu da pije vodu kojom ste ga okupali.

5. Mineralna ulja, lekovi i tablete za spavanje

Simptomi: ne dolazi do povraćanja ili proliva, ali zato se javljadubok san, nesvestica, površinsko disanje, plave desni i sluzokoža, brzi i plitak puls.

Reagovanja: u prvih pola sata do sat vremena izazvati povraćanje, posle toga dati psu aktivni medicinski ugalj. Posle prvog sata od uzimanje supsatnci, dati životinji aktivni ugalj i odmah odvesti psa veterinaru.

Reakcija: izazivanje povraćanja i ispiranja želuca, veštačko disanje i davanje kiseonika, infuzija za poboljašanje krvotoka i izlučivanje toksina iz bubrega. Za vreme spavanja, pas mora biti utopljen, i zbog opasnosti od prekida krvotoka, svakih pola sat staviti psa u drugačiji položaj.

Kada dođe do trovanja psa, najvažnije je da zapamtite da povraćanje treba izazivati samo prvih sat vremena, posle toga pas jedino treba uzimati aktivni ugalj ili aktivni medicinski ugalj. Stručna pomoć je i u ovim, kao i u mnogim drugim situacijama, najbolje rešenje, pa je neophodno bolesnu životinju odvesti lekaru. Ukoliko je vetreinar suviše udaljen, od koristi može biti i telefonski razgovor sa njim.

Važno je zapamtiti da u slučajevima trovanja nije dobro davati psu mleko ili ulje, kao i da prilikom trovanja kiselinomi ne treba izazivati povraćanje jer se na taj način opekotine ždrela i drugih sluznica pogoršavaju. Aktivni ugalj i voda biće jedini pravi lek..

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)