novosti

KAKO DA IZRAČUNATE IQ VAŠEM PSU

Kako da izmerite koeficijent inteligencije vašem ljubimcu. U tri jednostavna testa možete da izračunate njegov IQ. Ukoliko je zbir bodova 9, on je superpamentica, ako dobije 6-8 bodova, bistar je za medalju. Zaradi li 4 ili 5 bodova, prosečan je, a ako prikupi samo 3 ili manje boda – jako je sladak

Svi psi imaju tri vrste inteligencije – spremnost na rad i poslušnost , nagone i prilagodljivost. Ipak, ovaj test ne shvatajte previše ozbiljno, reč je prvenstveno o igri i zabavi.

Spremnost na rad i poslušnost manje zavise od samog psa već više od rase kojoj pripada, tako da je u ovom slučaju, samim rođenjenjem vaš pas predoređen da bude manje ili više poslušan.Testiranja su potvrdila da pudlice, nemački ovčari i zlatni retriveri imaju vrlo razvijenu inteligenciju za učenje novih naredbi. Proverite koliko je vaš pas obdaren pameću kroz tri jednostavne vežbe:

1. Zamotajte poslasticu u komad papira za pečenje.

Ako pas šapama razmota papir, dajte mu 3 boda. Ako koristi šape i usta, dajte mu 2 boda. Ako ne može da razmota papir već se samo igra zamotuljkom, dajte mu jedan bod.

Ovaj test meri rešavanje problema.


2. Prebacite peškir preko glave svog psa.

Ako se izvuče za manje od 15 sekundi, dajte mu 3 boda, ako mu treba od 15-30 sekundi, dva boda. Ako mu je potrebno više od 30 sekundi, dajte mu jedan bod.

Ovaj test meri planiranje i rešavanje problema.

3. Stavite poslasticu ili njegovu omiljenu igračku ispod jedne od tri poređane kante.

Pokažite psu ispod koje je kante poslastica, a zatim ga okrenite na 10 sekundi pre nego što ga pustite. Ako krene odmah prema pravoj kanti dajte mu tri boda. Ako iz drugog pokušaja uspe da pronađe skrivenu poslasticu, dajte mu dva boda. Ako proveri dve pogrešne kante, dajte mu 1 bod.

Ovaj test meri pamćenje.

petmagazine.rs

One thought on “KAKO DA IZRAČUNATE IQ VAŠEM PSU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)