novosti

Govor tela i socijalizacija psa

Kada se govori o socijalizaciji psa onda se prvenstveno misli na vestine i obrasce ponasanja naseg ljubimca, kako sa ljudima,tako i sa drugim zivotinjama, a prvenstveno psima.Socijalizacija je proces koji pocinje od najranijeg uzrasta steneta i na nju bismo trebali obratiti znacajnu paznju jer upravo od toga zavisi da li cemo imati psa sposobnog za pozitivnu interakciju sa svim clanovima domacinstva u kome pas zivi,ali i sa drugim ljudima ili psima sa kojima ce nas pas kroz zivot dolaziti u kontakt.Ali, ukoliko zelimo da imamo pravilno socijalizovanog psa potrebno je i da mi, kao njegovi vaspitaci, znamo na pravi nacin da prepoznamo siroki spektar emocija i osecanja koje nam nas pas pokazuje putem govora svog tela.Govor tela je nacin pomocu kog psi komuniciraju sa nama , ali i sa drugim zivotinjama i zbog toga je jako vazno da na pravilan nacin umemo da prepoznamo i desifrujemo ono sto nam pas porucuje.Najcesci polozaji tela psa koje bismo trebali da protumacimo su sledeci:

 

 

1.Usi pozadi,glava spustena, bez kontakta ocima
Kada vidite psa da spušta glavu, uši su mu pozadi i ne održava kontakt očima sa vama, onda znajte da se pas pokorava i da želi da vam kaže da nikome nije pretnja.
2. Teško disanje
Ukoliko vaš pas teško diše znajte da je pod stresom ili je anksiozan. Ukoliko pas često stenje i prenemaže se to možete shvatiti kao neku teskobu koja ga muči. Kada je pas pod stresom, ponekada povuče uši nazad i protegne vrat.
3. Naginjanje ka napred
Pas koji je agresivan će pokušati da se nagne prema napred. Takav pas će stajati sa potpuno uspravljenim ušima. Dlake na leđima će biti “podignute”, dok će rep biti krut.wedding dress fashion
4. Mahanje repom
Mahanje repom a ponekad i celim telom znači da je pas siguran i srećan. Pas u ovakvom položaju je veoma prijateljski nastrojen.
5. Piskavo lajanje
Kada je pas razigran, lajaće piskavo, odnosno u visokom tonalitetu. Kada je pas razigran njegovo telo će dodirivati tlo, dok će mu zadnjica biti u vazduhu.
6. Načuljene uši
Kada pas podigne uši, znači da se trudi da uhvati okolne zvukove i oseti ko se ili šta približava. Njihova usta su u tim situacijama zatvorena, telo će im biti mirno, a ponekada će lajati do iznemoglosti kako bi upozorili vlasnika na neku opasnost.
7. Širom otvorene oči
Kada su psima širom otvorene oči i uši načulje, onda se može reći da je vaš ljubimac uzbuđen oko nečega.
8. Fiksiran pogled
Fiksiran pogled predstavlja dominantan stav psa. Uz fiksiran pogled, dominantnom psu su otvorena usta i podignute uši.
9. Spušten rep i pogrbljeno telo
Pogrbljeno telo i spušten rep predstavljaju pokornost psa. Psi koji su pokorni takođe pokušavaju da spuste vrat ka zemlji.
Socijalizaciju je uvek potrebno sprovoditi na neutralnom terenu.Vazno je I da znate da muzjaci u pravilu imaju jace I izrazenije nagone I da pri upoznavanju sa drugim psima vlasnik mora biti opusten.Ukoliko je Vas pas po prirodi dominantan, vlasnik je taj koji svojim autoritetom mora da obuzda njegove nagone za sta se koristi odsecna komanda NE I blagi trzaj povocem unazad ukoliko je pas u setnji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)