novosti

Cirkus kod Podgorice ostavio 15 kamila u kamionu da uginu od gladi

Deset meseci 15 kamila, koje je cirkus „Monte Karlo“ ostavio na periferiji Podgorice, smeštenih u kamionu u naselju Dahna – preživljava dramu, a nadležne službe u glavnom gradu ne haju.

Nevladina organizacija „Spas“ uputila je apel Veterinarskoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Agenciji za zaštitu životne sredine, ministarstvima poljoprivrede i unutrašnjih poslova, kao i delegaciji Evropske unije, sa zahtevom da se što pre reši sudbina preostalih kamila. O njima se niko ne brine, pa je strah od uginuća sasvim izvestan. Jer, zbog loših uslova života proteklih meseci već su uginule mnogobrojne životinje – kamerunske koze, nojevi, lame…
Iz ove NVO podsećaju da je italijanski cirkus prošle godine došao u Crnu Goru sa tridesetak životinja i radio svoje šou-programe širom zemlje, da bi u avgustu otišli sa samo polovinom svojih životinja. Kamioni sa ostavljenim životinjama smešteni su u podgoričkom naselju Dahna, a jedan od komšija priča da ih je u početku bilo više.
Vremenom su uginule, jer nisu izlazile iz kamiona nikad. I sada te jadne kamile koje su ostale žive, muče se i umiru natenane. Komšija koji ih hrani dođe tek svaki treći dan. Dolazilo je ovde i mnogo mesara i ljudi sa stočnih pijaca kako bi otkupili neke od životinja za meso„, priča meštanin Dahne.
U NVO „Spas“ ističu da oni nemaju ovlašćenje da oduzmu životinje i zbog toga apeluju na institucije u Crnoj Gori da svaka u svojoj nadležnosti hitno reaguje i spase životinje, jer su uslovi u kojima žive neprihvatljivi.
U kakvom su stanju životinje najbolje govori to da su kamile izgubile grbe. Ove životinje treba smestiti u prihvatilišta za životinje, pokrenuti istragu protiv počinilaca ovog krivičnog dela zlostavljanja i zanemarivanja životinja„, poručuju iz NVO „Spas“, dodajući da će oni obezbediti smeštaj za kamile, dok nadležni za to ne nađu najbolje rešenje.
Autor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)