novosti

Belgijski ovčar-Malinoa

Belgijski ovčar je veoma inteligentan i poslušan pas, sa odličnim instiktom za zaštitu i osećajem za prostor. Potrebna mu je dobra socijalizacija da ne bi postao preosetljiv i stidljiv. Zaštita je njegov osnovni instikt, pa ga treba, još dok je štene navikavati na ljude i druge pse. Treba da bude član porodice i pogrešno je da živi u kućici za pse, naročito ako mu porodica nije na oku. Ovaj ovčar zahteva iskusnog vlasnika, strogog, ali ne i grubog. Ako ste grubi, biće neposlušan i odbijaće da sluša komande. Vlasnik treba da iskaže pouzdan, prirodni autoritet nad psom i da postavi dosledna i jasna pravila ponašanja.

Belgijski ovčari su radni psi. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i inteligencije, oni sami sebi pronalaze zadatke. Odlični su na zadacima u policiji i kao psi za zaštitu. Ipak, mogu da budu izuzetni kućni ljubimci ako imaju gazdu koji zna kako da zaokupi njihov um i da mu bude dobar vođa. Previše su oprezni i odani. Nežni su sa decom, ako se na vreme naviknu na njih. Budite oprezni kada ga upoznajete sa drugim psima i ostalim životinjama, jer ume da bude prilično nepoverljiv i da iskaže dominantno ponašanje, naročito ako nije dobro socijalizovan. Vlasnik treba da mu pokaže da dominantnost i agresivnost nisu poželjne osobine. Potreban mu je svakodnevni trening i šetnje kako ne bi postao destruktivan i prezahtevan. Izuzetno je energičan i visoko inteligentan, pa lako i brzo uči. Često iskazuje prave osobine ovčarskog psa, juri u krug satima ili štipa ljudima stopala, pa ga morate učiti da to drugo ne radi.

Kako je belgijski ovčar veoma zahtevan pas po pitanju treninga i vaspitanja, od stava vlasnika zavisi da li će vaš pas iskazati agresivnost ili ne. Pre nego što se odlučite za ovo štene, trebalo bi da se posavetujete sa nekim ko već ima takvo iskustvo. Odlučite se za njega samo ako znate kako da budete”alfa” svom psu

 

Uslovi odgoja i nega

Belgijski ovčar podnosi uslove zatvorenog prostora, ako se dovoljno šeta. Potrebno je da ima dvorište na raspolaganju. Odgovara mu hladnija klima, ali se adaptira i na toplotu. Može da živi napolju, ali će radije boraviti sa svojom porodicom. Veoma je aktivan, potrebno mu je što više šetnje i treninga. Dlaku povremeno treba četkati, a kupanje izbegavati. Linja se prilično dva puta godišnje.

Zdravstveni problemi

Belgijski ovčar je veoma otporan pas i nema većih zdravstvenih problema. Retko se mogu javiti: kožne alergije, problemi sa očima, displazija kukova i ramena.

Životni vek 12 do 14 godina.

 

One thought on “Belgijski ovčar-Malinoa

  • Dobar dan,
    Komšije imaju malinou od 5 godina koji zna da bude na trenutke agresivan i ne dopušta da mu pridje bilo ko sem njihove porodice. Pošto imaju i malu decu a ne uspevaju uvek da ga obuzdaju hteli bi da ga udome ili poklone nekom ko zna sa tim psima i ko bi ga ‘spasio’. Da li mozda znate nekog kome bi mogli da se jave i raspitaju?

    Pozdrav

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)