novosti

Argentinski pas (Dogo argentino)

Argentinski pas – Nastao je 1910. godine u Argentini, ukrštanjem mastifa, nemačke doge, boksera i pasa drugih rasa. Uzgajivači su tako dobili harmoničnu rasu.

Argentinski pas je snažna, hrabra i okretna životinja. Takođe, obdarena je izvrsnim njuhom.

Pas koji se koristi za čuvanje i za odbranu, kao pas spasilac i pratilac slepih, sposoban je da obavlja najrazličitije poslove, uključujući tu i funkciju borbenog psa, zbog koje je i bio stvoren.

Argentinski pas je, takođe, i kućni ljubimac, odan i umiljat, veoma cenjen u svojoj zemlji.

Snažan, ali ne i težak, argentinski pas ima tipično molosoidnu glavu, kompaktnu i izbočenu lobanju, sa veoma razvijenim čeljustima bez prognatizma. Jaki zubi su dobro usađeni. Oči su široko otvorene, tamne boje.

Pogled je živahan i inteligentan. Nozdrve su bobro otvorene a nos jako pigmentiran crnom bojom. Uši su postavljene visoko ili poluuspravne, uglavnom sečene. Vrat, snažan i uvrnut, stvara bore kao i kod mastifa.Šape su prave i stabilne. Grudni koš je širok i dubok. Rep mu je prirodno spušten; kada se bori, onda pomera rep bočno kao da se raduje. Argentinski pas ima kratku i gustu dlaku. Jednoobrazno je bele boje i ne sme da ima nikakvu mrlju.

zivotinje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error

Da li vam se svidja ovo što radimo? Podelite sa prijateljima :)